top of page

Over Kim

photostique-budodag-wk-009.jpeg

De uit Groningen afkomstige Kim was zeven jaar oud toen haar ouders in een artikel lazen dat judo goed was voor kinderen met ADHD. En dus stond Kim al snel na het lezen van dit artikel op de judomat bij Chi-Do Roden. De fysieke kracht van haar vader, die een boomzagerij heeft in het Groningse Zevenhuizen, had geen generatie overgeslagen en mede dankzij deze kracht won Kim veel van de plaatselijke toernooien. Nadat Kim zich in 2006 op advies van trainer Wubbo Zuidland bij Judo Groningen had gemeld, maakte ze snelle stappen en werd ze opgenomen in de nationale selectie van de Judo Bond Nederland. Met dank aan John van der Meer begon Kim behalve op kracht ook op techniek wedstrijden te winnen en in 2007 vond Kim de aansluiting bij de Europese top in haar leeftijdscategorie met een zilveren medaille op zowel het Europees Kampioenschap -17 jaar en op de Europese Jeugd Olympische Spelen. In 2008 maakte Kim de overstap naar het Haarlemse Kenamju. Hier werd ze onder leiding van Zeger van Oirschot Europees en wereldkampioen bij de junioren (-20 jaar) en won ze als junior zelfs al wereldbekerwedstrijden bij de senioren. 

 

In 2013 maakte Kim de overstap naar Budokan Rotterdam. Met Marjolein van Unen als coach groeide Kim uit tot één van de beste judoka’s ter wereld in haar gewichtscategorie tot 70 kilogram. Twee jaar later besloot Kim terug te gaan naar Kenamju Haarlem waar Maarten Arens haar coach werd. Onder leiding van Maarten werd Kim in 2015 onder andere voor de derde keer Europees Kampioen en bleef zij de aanvoerster van de wereldranglijst.

Tijdens de Olympische Spelen van 2016 was Kim de grote favoriete voor het winnen van olympisch goud. Echter verloor Kim in de tweede ronde van de latere olympisch kampioene en had ze geen recht op een herkansing. Zodoende liep haar debuut op de Olympische Spelen uit op een grote teleurstelling. Na afloop van de Olympische Spelen heeft Kim de tijd genomen om af te studeren aan de pabo (opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs) en om te herstellen van blessures. Ook is Kim naar Italië geëmigreerd waar zij samenwoont met haar vriend, de Italiaanse judoka Andrea Regis. Gedurende het jaar is Kim regelmatig op Papendal te vinden ter voorbereiding op de titeltoernooien. Wanneer Kim niet in Nederland is of met de Nederlandse selectie in het buitenland, traint zij bij Accademia Torino vlakbij haar woonplaats San Mauro Torinese. 

In het najaar van 2017 maakte Kim een succesvolle comeback. Ze liet duidelijk zien weer helemaal terug te zijn met het winnen van verschillende toernooien en door in april 2018 voor de vierde keer Europees kampioen te worden. Helaas werd er vlak hierna een hernia bij Kim geconstateerd waar ze een paar maanden later succesvol aan is geopereerd. Ook hiervan is Kim succesvol teruggekeerd en in 2019 won Kim voor de vierde keer de World Masters.

In 2021 maakte Kim bekend zwanger te zijn van haar eerste kindje en dat ze niet kon wachten om met die kleine op de tribune aan haar derde olympische cyclus te beginnen. Aurora is geboren in mei 2022, en nog geen zes maanden na haar geboorte deed Kim alweer mee aan haar eerste wedstrijd. In december 2022 zat Kim met een vijfde plaats op de World Judo Masters alweer dicht bij het winnen van een medaille. Maar in februari 2023, mét Aurora op de tribune, pakte Kim acht maanden na moeder te zijn geworden dan echt haar eerste medaille: brons op de Grand Slam van Parijs. En zo doet Kim weer volop mee in het olympisch kwalificatietraject richting Parijs 2024.

Het begeleidingsteam van Kim
img_6106.jpg.webp
Garmt Zijlstra

Coach NTC Papendal

 

Sinds de zomer van 2021 is Garmt de persoonlijke coach en trainer van Kim. Op de momenten dat Kim in Italië traint, gebeurt dit onder zijn supervisie.

Accademia Torino

Judoclub in Turijn

 

Wanneer Kim in Italië traint, traint zij bij Accademia Torino. Haar begeleiders bij Accademia Torino zijn Alessandro en Francesco Bruyere van Fiamme Azzurre. 

174592065_4244339915585069_125612087287583456_n.jpg
Isokinetic

Sportmedisch centrum Turijn

Met Dottore Fabrizio Tencone aan het hoofd, kan Kim bij Isokinetic terecht voor veel medische zaken. Van fysiotherapie, zowel preventie als revalidatie, neuromusculaire training tot onderzoeken zoals bijvoorbeeld het maken van echo's. Kim haar fysiotherapeut is Isabella Prelli en in de Green Room is Kim te vinden bij Paolo Benso. 

Medisch team
Cynthia Bos-Vranken
Arnold Brons
Gino Kerkhoffs.jpg
Gino Kerkhoffs

Fysiotherapeute NTC Papendal

Cynthia en Kim kennen elkaar sinds Cynthia in 2007 fysiotherapeute werd bij de Judobond. Op de wedstrijden is Cynthia er bijna altijd bij, wat erg fijn is omdat Cynthia door de jaren heen ook een vertrouwenspersoon van Kim is geworden. 

Sportarts

 

Al sinds Kim op haar vijftiende bij de nationale selectie van de Judobond kwam, is Arnold haar sportarts. Via het netwerk van Arnold kan Kim snel terecht bij specialisten in Nederland, waaronder de specialisten van het AMC te Amsterdam. 

Orthopeed UMC, locatie AMC

 

Sinds 2012 komt Kim bij Gino voor alle ergere blessures:

“Gino snapt de belangen en doet altijd alles om me weer snel op de mat te krijgen. Is dat niet haalbaar, dan is hij ook eerlijk. Een tijdje geleden scheurde ik twee bandjes in mijn voet in, ik dacht: met tape kan ik wel judoën. Maar Gino gaf aan dat dat zeer onverstandig zou zijn. Omdat ik weet dat hij dat alleen zegt als het écht niet kan, kan ik me daarbij neerleggen.”

Voormalige trainers van Kim
Chi-Do Roden en Judo Groningen

1998 - 2008

 

Kim was acht jaar oud toen zij begon met judo en tot aan haar vijftiende heeft zij met heel veel plezier bij Chi-Do Roden getraind. Wubbo Zuidland is één van haar trainers geweest bij Chi-Do Roden. Wubbo zag het talent van  Kim  en op aanraden van Wubbo is Kim in 2006 bij Judo Groningen terecht gekomen waar zij haar eerste Europese successen bij de jeugd behaalde.

Zeger van Oirschot

2008 - 2013

 

Zeger van Oirschot is een hele belangrijke trainer voor Kim geweest en dat is hij nu nog steeds. Zeger is de coach die de basis heeft gelegd bij Kim wat erin heeft geresulteerd dat Kim uit is gegroeid tot één van de beste judoka's in de wereld. 

Marjolein van Unen

2013 - 2015

 

Toen Marjolein van Unen de trainster van Kim werd, werd Kim binnen vijf maanden de wereldranglijstaanvoerster. Met Marjolein als coach werd Kim onder andere twee keer kampioen van Europa en derde op het Wereldkampioenschap.

31396656_964459550402096_742472798715985
Maarten Arens

2015 - 2021

 

Met Maarten Arens heeft Kim heel veel gewonnen. Nog geen twee maanden na de start van hun samenwerking won Kim voor de tweede keer de World Judo Masters en werd ze voor de derde keer Europees Kampioen. In totaal hebben Maarten en Kim drie World Judo Masters titels, twee Europese titels, één European Games titel, twee Grand Slam titels en drie Grand Prix titels gewonnen.  

bottom of page