top of page

Over Kim

Mizuno

De uit Groningen afkomstige Kim was zeven jaar oud toen haar ouders in een artikel lazen dat judo goed was voor kinderen met ADHD. En dus stond Kim al snel na het lezen van dit artikel op de judomat bij Chi-Do Roden. De fysieke kracht van haar vader, die een boomzagerij heeft in het Groningse Zevenhuizen, had geen generatie overgeslagen en mede dankzij deze kracht won Kim veel van de plaatselijke toernooien. Nadat Kim zich in 2006 op advies van trainer Wubbo Zuidland bij Judo Groningen had gemeld, maakte ze snelle stappen en werd ze opgenomen in de nationale selectie van de Judo Bond Nederland. Met dank aan John van der Meer begon Kim behalve op kracht ook op techniek wedstrijden te winnen en in 2007 vond Kim de aansluiting bij de Europese top in haar leeftijdscategorie met een zilveren medaille op zowel het Europees Kampioenschap -17 jaar en op de Europese Jeugd Olympische Spelen. In 2008 maakte Kim de overstap naar het Haarlemse Kenamju. Hier werd ze onder leiding van Zeger van Oirschot Europees en wereldkampioen bij de junioren (-20 jaar) en won ze als junior zelfs al wereldbekerwedstrijden bij de senioren. 

 

In 2013 maakte Kim de overstap naar Budokan Rotterdam. Met Marjolein van Unen als coach groeide Kim uit tot één van de beste judoka’s ter wereld in haar gewichtscategorie tot 70 kilogram. Twee jaar later besloot Kim terug te gaan naar Kenamju Haarlem waar Maarten Arens haar coach werd. Onder leiding van Maarten werd Kim in 2015 onder andere voor de derde keer Europees Kampioen en bleef zij de aanvoerster van de wereldranglijst.

Tijdens de Olympische Spelen van 2016 was Kim de grote favoriete voor het winnen van olympisch goud. Echter verloor Kim in de tweede ronde van de latere olympisch kampioene en had ze geen recht op een herkansing. Zodoende liep haar debuut op de Olympische Spelen uit op een grote teleurstelling. Na afloop van de Olympische Spelen heeft Kim de tijd genomen om af te studeren aan de pabo (opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs) en om te herstellen van blessures. Ook is Kim in 2016 naar Italië geëmigreerd waar zij is gaan samenwonen met haar man, de Italiaanse judoka Andrea Regis. In 2017 is zij gaan trainen bij Accademia Torino, een judoclub in de buurt van haar woonplaats San Mauro Torinese. In overleg met de Judo Bond Nederland en met hulp van Accademia Torino kon Kim op deze manier haar leven in Italië combineren met het uit blijven komen voor TeamNL. 

In het najaar van 2017 maakte Kim een succesvolle comeback. Ze liet duidelijk zien weer helemaal terug te zijn met het winnen van verschillende toernooien en door in april 2018 voor de vierde keer Europees kampioen te worden. Helaas werd er vlak hierna een hernia bij Kim geconstateerd waar ze een paar maanden later succesvol aan is geopereerd. Ook hiervan is Kim succesvol teruggekeerd en in 2019 won Kim voor de vierde keer de World Masters.

In 2021 maakte Kim bekend zwanger te zijn van haar eerste kindje en dat ze niet kon wachten om met die kleine op de tribune aan haar derde olympische cyclus te beginnen. Aurora is geboren in mei 2022, en nog geen zes maanden na haar geboorte deed Kim alweer mee aan haar eerste wedstrijd. In december 2022 zat Kim met een vijfde plaats op de World Judo Masters alweer dicht bij het winnen van een medaille. Maar in februari 2023, mét Aurora op de tribune, pakte Kim acht maanden na moeder te zijn geworden dan echt haar eerste medaille: brons op de Grand Slam van Parijs. En zo deed Kim weer volop mee in het olympisch kwalificatietraject richting Parijs 2024.

In april 2024 heeft Kim de beslissing gemaakt om voor Italië uit te gaan komen en ze is de JBN enorm dankbaar dat zij haar deze kans gegund heeft. Op haar eerste wedstrijd als Italiaanse, in mei op de Grand Slam in Astana, pakte Kim meteen een medaille. Door deze medaille was Kim al zo goed als zeker gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, maar door anderhalve week later ook nog eens zevende te worden op het WK werd de kwalificatie definitief. Kim zal als Italiaanse naar de Olympische Spelen van Parijs gaan met Andrea en Aurora op de tribune!

Het begeleidingsteam van Kim
Accademia Torino

Judoclub

 

Sinds 2017 traint Kim bij deze judoclub in Turijn. De judoka's en de trainersstaf hebben haar vanaf het begin af aan welkom laten voelen, ondanks dat Kim voor Nederland uitkwam. Dat Kim nu iets terug kan doen voor deze fantastische judoclub door naar Parijs te gaan als Italiaanse judoka is dan ook iets wat Kim erg trots maakt.

Ale e Fra
Alessandro e Francesco Bruyere

Judotrainers

 

Snds 2017 wordt Kim begeleid door Alessandro Bruyere van de Fiamme Azzure.  Francesco Bruyere, ook van de Fiamme Azzure, is de bondscoach van de Italiaanse vrouwenselectie en sinds Kim voor Italië uitkomt, is hij dan ook haar trainer geworden.  

c590a7ba-c414-43ca-8b97-ef42053245f8.JPG
Andrea Ferretti

Kracht en conditietrainer

In april 2024 is Kim gestart bij Andrea Ferretti. Andrea is een voormalig judoka en is onder andere meervoudig Italiaans kampioen. Na zijn judocarrière is hij bij Accademia Torino verder gegaan als Head Coach of Performance & Athletic Development. 

Voormalige trainers van Kim
Kim en Wubbo
Chi-Do Roden en Judo Groningen
Kim en Zeger
Zeger van Oirschot
Kim en Marjolein
Marjolein van Unen

1998 - 2008

 

Kim was acht jaar oud toen zij begon met judo en tot aan haar vijftiende heeft zij met heel veel plezier bij Chi-Do Roden getraind. Wubbo Zuidland is één van haar trainers geweest bij Chi-Do Roden. Wubbo zag het talent van  Kim  en op aanraden van Wubbo is Kim in 2006 bij Judo Groningen terecht gekomen waar zij haar eerste Europese successen bij de jeugd behaalde.

2008 - 2013

 

Zeger van Oirschot is een hele belangrijke trainer voor Kim geweest en dat is hij nu nog steeds. Zeger is de coach die de basis heeft gelegd bij Kim wat erin heeft geresulteerd dat Kim uit is gegroeid tot één van de beste judoka's in de wereld. 

2013 - 2015

 

Toen Marjolein van Unen de trainster van Kim werd, werd Kim binnen vijf maanden de wereldranglijstaanvoerster. Met Marjolein als coach werd Kim onder andere twee keer kampioen van Europa en derde op het Wereldkampioenschap.

Kim en Maarten
Maarten Arens
Kim en Garmt
Garmt Zijlstra

2015 - 2021

 

Met Maarten Arens heeft Kim heel veel gewonnen. Nog geen twee maanden na de start van hun samenwerking won Kim voor de tweede keer de World Judo Masters en werd ze voor de derde keer Europees Kampioen. In totaal hebben Maarten en Kim drie World Judo Masters titels, twee Europese titels, één European Games titel, twee Grand Slam titels en drie Grand Prix titels gewonnen.  

2021 - 2024

 

Garmt Zijlstra komt net als Kim uit Groningen en ze hebben zelfs nog samen bij Judo Groningen getraind. In het najaar van 2021 is Garmt de coach van Kim geworden met als grote uitdaging om, samen met S&C coach Casper de Wit, Kim als moeder terug te laten keren op het hoogste niveau. Door het winnen van een medaille op de Grand Slam van Parijs, acht maanden na de geboorte van Aurora, en het jaar erop de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs is dit zeker gelukt. 

bottom of page